Witamina D, jaki produkt? Witamina D to witamina słoneczna, którą organizm normalnie wytwarza po ekspozycji na światło słoneczne. Niestety, ze względu na warunki klimatyczne i coraz bardziej „zamknięty” tryb życia, niedobór witaminy D stał się problemem społecznym, który można zrekompensować suplementami lub bardzo dobrą optymalizacją diety. Jakie produkty warto włączyć do swojej codziennej diety, aby uniknąć problemów zdrowotnych?
Poważna suplementacja z pożywienia jest prawie niemożliwa
Ryby dietetyczne są solidnym źródłem witaminy D3, niestety utraconej w wyniku zewnętrznej suplementacji ze względu na zwiększoną toksyczność makreli czy łososia. Przed podjęciem decyzji o suplementacji lub uzupełnieniu witamin ze swojej diety należy przeanalizować swoją grupę krwi. Grupa 0 miała inną dietę niż grupa A. Np. grupa 0, bezpośrednio od łowców-zbieraczy (myśliwych), preferuje mięso (lepiej przystosowane do trawienia) i nie toleruje mleka i produktów mlecznych. Jeśli już stawiasz na ryby jako źródło witaminy D, unikaj klasycznego smażenia na patelni, bo pozbawisz je ich prozdrowotnego potencjału. Spróbuj ryb pieczonych i gotowanych na parze (jedna z najzdrowszych technik przygotowywania posiłków dla osób w każdym stanie zdrowia). Kolejnym produktem zawierającym witaminę D3, który gości na polskich stołach obiadowych, są jajka i produkty mleczne. Uważaj jednak na jajka z niesprawdzonych źródeł i produkty mleczne nasycone cukrem ze względu na ich ograniczone właściwości zdrowotne. Jednak mleko, jaja i podroby są niewystarczającymi źródłami witaminy D3.
Optymalizacja dawkowania przy suplementacji witaminy D3
Więc co robić? Możesz postawić na tabletki np. na klasyczną witaminę D3 w dawkach 2000 lub 4000 jednostek. Witaminy nie ulegają nadmiarowi, rozpuszczają się w tłuszczach, uczestniczą w kluczowych procesach organizmu, mają ogromny wpływ na układ odpornościowy i układ sercowo-naczyniowy. Najczęstszą przyczyną śmierci w tym kraju i na świecie nie są nowotwory, ale problemy z krążeniem, które tak naprawdę są spowodowane brakiem słonecznej witaminy. Niektórzy wybierają olej z wątroby dorsza zamiast kropli witaminy D, ale olej z wątroby dorsza zawiera około 400 IU, więc ani dorośli, ani dzieci nie otrzymują wystarczającej ilości. Nawet zalecana dawka, która wynosi 2000 IU dziennie, jest często zbyt mała ze względu na uwarunkowania osobiste, tryb życia i obecne niedobory. Przed suplementacją wykonaj test. Dzięki temu będziesz w stanie lepiej ocenić skuteczność leczenia. Można powiedzieć, że 2000 j.m. to absolutne minimum dla osoby dorosłej, nie tylko zimą, ale i latem. W sklepie, wybierając produkty z witaminą D, weź pod uwagę minimalną zawartość tłuszczu. Wiele pokarmów zawierających witaminę D to produkty wysokoenergetyczne, które mogą wpływać na tendencję do przybierania na wadze, na przykład wzbogacona margaryna, masło, śledzie mogą zwiększać apetyt na węglowodany.
Formy przyjmowania witamin słonecznych – zasada osobistych preferencji
Płynna witamina D3 lub krople to tylko jedna z form przyjmowania. W niektórych aptekach można znaleźć witaminę D w postaci aerozolu lub klasycznych małych pigułek. Dozowanie płynu to tylko gwarancja szybkiego dozowania, a decyzja zależy bezpośrednio od Twoich preferencji. Niedobór witaminy D3 może szybko ujawnić się w stanach uzębienia oraz nieokreślonych bólach mięśni i stawów. Wieczne zmęczenie jest jednym z najlepszych przykładów wad. Jeśli czujesz się wypalony i nie zrobiłeś wiele w ciągu dnia, powiedzmy, że potrzebujesz światła słonecznego i witaminy D3, a będziesz potrzebował dużych dawek, najlepiej w przedziale 2000-4000 (klasyczne zalecenia GIS).
Jak rozwiązać problem niedoborów?
Niektóre kraje rozwiązują problem niedoboru witaminy D3 poprzez wzbogacanie klasycznych produktów spożywczych, takich jak soki i mleko. Bez odpowiednich wzorców żywieniowych nie odniesiesz sukcesu, nawet w przypadku produktów bogatych w składniki odżywcze. Czemu? Jeśli pijesz dużo alkoholu lub palisz, ograniczasz wchłanianie witaminy w organizmie, co w rzeczywistości może doprowadzić do trwałego niedoboru. Najlepsza witamina D3 to oczywiście ta, która jest syntetyzowana pod wpływem promieni słonecznych (skóra musi być pozbawiona filtrów przeciwsłonecznych). Jest to niezwykle trudne do osiągnięcia przez większość miesięcy w roku, więc pamiętaj o rozważeniu zalecanej strategii suplementacji, ale najlepiej bez jedzenia. Wysoka skuteczność występuje w płynach zawierających witaminę D3 oraz w połączeniu witaminy D3 i K2 (zasada synergii, lepsze wchłanianie).
Krótkie podsumowanie
Jeśli chodzi o zdrowie na co dzień, to, czy witamina D3 jest skuteczna, czy nie, jest właściwie kwestią sporną. Wyobraź sobie świąteczny nastrój pomnożony przez wszystkie dni w roku. Właściwie możesz pominąć zakupy spożywcze, gdy szukasz witaminy D3, ponieważ i tak nie uzyskasz pożądanych rezultatów. Zgodnie ze standardami GIS z 2019 r. powinieneś otrzymywać co najmniej 2000 jednostek witaminy D3 dziennie, ale w rzeczywistości może to być dwa razy więcej niż szacunki docelowego badania krwi. Nie należy też zbytnio obawiać się przedawkowania, gdyż w domowych warunkach i panującym zamkniętym trybie życia jest to trudne.